Scones – mój smak Irlandii

Wyjeżdżając z Irlandii z pewnością nie będę tęsknić za deszczem, wilgocią i autobusami irlandzkimi, które nigdy nie przyjedżają na czas. Jest za to jedna rzecz, za którą na pewno będę tęsknić i to bardzo – irlandzki smakołyk zwany SCONES.

Scone to coś w rodzaju półsłodkiej bułki, często z różnymi dodatkami jak rodzynki i suszone owoce (FRUIT SCONE). Moją ulubioną odmianą jest PLAIN SCONE, czyli bułka bez dodatków. Ciasto przygotowuje się z mąki, masła, jajek, mleka, cukru i proszku do pieczenia. Te tradycyjne pieczone są z białej mąki ale jest też wiele odmian w wersji zdrowszej – na przykład pieczone z mąki razowej, które są również mniej słodkie. Najlepiej smakują podawane z masłem oraz dżemem do herbaty z mlekiem. Scones popularne w Irlandii mają okrągły kształt i są posypane cukrem pudrem ale zależnie od kraju mogą przybierać różne postaci. Mówię ‘zależnie od kraju’, gdyż przysmak ten jest popularny również w innych regionach świata, szczególnie anglojęzycznych, jak Wielka Brytania, Stany, Australia.

Jako marna kucharka, mogę jedynie polecić przepis z internetu, gdyby ktoś miał ochotę spróbować.

  1. No trackbacks yet.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: